Onze Blue Fielders hebben veel kennis van de markt en merken ook als eerste de veranderingen daarin. De laatste tijd is er veel beweging in de machinebouw als het gaat om PLC/software. We spraken hierover met Roger, Software Engineer en sinds kort onderdeel van het Blue Fielders team.
Als Senior Software Engineer en leidinggevende op de software afdeling van een groot bedrijf houdt Roger zich bezig met het programmeren van machines, specifiek voor klanten of productielijnen. Daarnaast is hij commissioning en supervising engineer, waardoor hij van alle markten in field service thuis is. Een groot voordeel, want hij is hierdoor op de hoogte van alle trends en veranderingen in de markt.
Robotica in opkomst
De laatste jaren worden systemen veel complexer geprogrammeerd. “Robotica wordt hierbij belangrijker en dat gaan we de komende jaren steeds vaker terugzien,” aldus Roger. “Op dit moment zie je het vooral bij de grotere productielijnen. De mens wordt geholpen door robotica. Mensen zijn natuurlijk onderhevig aan bijvoorbeeld slaap, dat hebben ze nodig om productief te blijven. Robots kunnen bepaalde processen uit handen nemen, zodat de productiviteit van de productielijn constant blijft. Robots vervangen de mens dus niet, maar ontlasten ze waardoor zij betere prestaties kunnen leveren.”
De functie van de mens vervalt niet, omdat er altijd iemand moet zijn die de gedachtegang en creatieve processen moet beheersen. Robots nemen wel meer logische processen over. Het zal een aantal decennia duren voordat robotica de overhand heeft, maar dat moment komt er zeker aan, gezien de veranderingen die nu al plaatsvinden.
Wat is er nodig om deze ontwikkeling door te zetten?
Volgens Roger vooral de inzet van de mens zelf. Het doorzettingsvermogen om het te laten gebeuren. “Je merkt dat er weerstand is. Men denkt dat het ten koste gaat van de werkgelegenheid, maar dat hoeft niet zo te zijn. De mens achter de machine zal de controle moeten houden, maar de machine neemt het werk uit handen. Verandering hierin is belangrijk, maar doordat de mens zich wil zien als hoofdpersoon en niet op de tweede plek wil staan, ontkom je niet aan weerstand.”
Die weerstand zal bij kleinere bedrijven in mindere mate voorkomen, omdat zij behoefte hebben aan een platform en creativiteit (van een nieuwe ontwikkeling). Zij zullen zich deze ontwikkelingen eerder eigen maken dan een groter bedrijf dat zich de risico’s niet kan permitteren. Maar uiteindelijk krijg je als bedrijf te maken met een aflopend traject (de hardware raakt ook verouderd), waardoor je er niet onderuit komt.
Durf risico’s te nemen
Voor de industrie is het belangrijk de volgende stap in deze ontwikkeling te zetten. Durf risico’s te nemen, maar blijf er wel voor zorgen dat je product (machine) werkt. Het kan lastig zijn om iets te vervangen als je niet weet of het nieuwe werkt. Aan de andere kant is het aangaan van die risico’s wel nodig om als bedrijf sneller te groeien en innoverend te zijn.
Voor Roger geldt dit ook: voor hem is het een leerproces. “Mijn vakgebied staat nooit stil, er zijn altijd nieuwe ontwikkelingen. Er is een weg die nog niet gedefinieerd is, dus de betrouwbaarheid, in dit geval robotica, moet eerst bewezen worden.”
Al 20 jaar in ontwikkeling
We willen dus graag eerst bewijs zien dat robotica werkt. Maar vergis je niet: de industrie is al zo’n 20 jaar bezig met de ontwikkeling van deze robots. Het komt nu pas echt in het vizier omdat er behoefte aan is en de techniek het toelaat. “20 jaar geleden was de techniek nog niet zo ver om de mens te ontlasten met robotica. Maar je ziet het steeds meer, ook in andere bedrijfstakken. Binnen 10 jaar zal de bouw ook vervangen worden door robots. Een stuk efficiënter. Maar we moeten het wel toelaten.”
OOK BLUE FIELDER WORDEN?
We komen graag met je in contact. Laat je gegevens achter dan nemen we snel contact met je op.