Menu

Interview Blue Fielder Braegen Vroom

1 april 2016

Een dag uit het leven van een Blue Fielder, hoe ziet dat eruit? We vroegen het aan Blue Fielder Braegen Vroom.

Braegen is internationaal Field Service Engineer en werkt via Blue Fielders bij Sanovo, een internationaal bedrijf in de eierenindustrie. Hij houdt zich voornamelijk bezig met het implementeren van nieuwe machines. “Wanneer er bijvoorbeeld nieuwe eierensorteermachines worden geleverd zorg ik ervoor dat deze in elkaar worden gezet, getest en opgeleverd aan de klant. Meestal werk ik samen met lokale technici waar ik de leiding over heb. Het komt ook voor dat ik voor servicecontracten wordt weggestuurd, waarbij ik klachten oplos en zorg voor regulier onderhoud van de betreffende machines.”

Hoe ziet jouw dag als Blue Fielder eruit?
“Op dit moment zit ik nog in een opleidingstraject van een half jaar. Ik maak een planning per dag van de werkzaamheden die ik uitvoer, waarbij ik ook regelmatig meeloop met de ervaren engineers. Mijn doel is nu om van 7 a 8 hoofdmachines alle ins en outs te weten, want ik ben tenslotte een productspecialist. Ik zorg ervoor dat ik me de techniek eigen maak. Daarnaast loop ik dus mee met verschillende Test- en Software Engineers om te leren wat een machine kan, wat er fout kan gaan en hoe je dat oplost.”

Naast alle theorie die Braegen in zijn opleidingstraject meekrijgt, is het ook belangrijk de praktijk in te gaan. Daarom gaat hij over een paar weken naar Denemarken, waar de nieuwste machine van Sanovo wordt opgebouwd. “Daar heb ik heel veel zin in! Ik ga als trainee mee met een ervaren engineer om te zien hoe hij te werk gaat. Die praktijkervaring is erg fijn, ik leer daar veel van.”

Het bedrijf waarvoor Braegen werkt heeft als standplaats Aalten, maar ruim 60% van zijn werk besteedt hij in het buitenland. “Van Denemarken en Duitsland tot Frankrijk en Rusland. Het is zelfs mogelijk dat ik naar de VS, China of Australië ga. Meestal blijf ik op die locaties 1 tot 3 weken, maar het kan ook zijn dat er zo veel werk voor me is dat ik er 7 weken blijf, hoewel dat niet vaak voorkomt. Dit is bijvoorbeeld bij grote projecten of als we op materialen moeten wachten.”

Veel reizen, maar geen vakantie
“Over het algemeen maak ik dagen van 12-13 uur. Ook al zit ik in een ver, misschien wel tropisch land, het voelt echt niet als vakantie. Na zo’n lange dag ben ik blij dat ik een biertje kan drinken in het hotel of appartement. Ik kan wel spelen met vrije dagen, bijvoorbeeld door mijn terugreis naar Nederland twee weken later te plannen. Op die manier plak ik er dus een vakantie aan vast. Soms laat ik mijn gezin dan ook overkomen, maar vaak ben ik er ook alleen. Laatst heb ik anderhalve week in Panama doorgebracht en een flinke hiking tour gedaan. Ik heb daar prachtige plekken bezocht. Ik zou toch gek zijn als ik na het werk daar meteen naar huis ga?”


Het reizen is duidelijk een pluspunt. Wat vind je nog meer leuk aan je werk?
“Jazeker, het reizen is geweldig. Maar ook de verschillende culturen die je daarbij ervaart. In ieder land werken ze anders, met een andere mentaliteit. Om daar mee om te gaan moet je wel sterk in je schoenen staan en weten waar je over praat. Een ander groot pluspunt is dat je als Blue Fielder ook echt het gevoel hebt dat je mensen helpt. Jij bent de specialist en kunt ze helpen met jouw expertise. Daar zijn onze klanten heel blij mee. Je wordt al snel gezien als reddende engel. En in het geval van het bedrijf waar ik nu werk, doe ik ook echt iets voor de community in de landen waar zij actief zijn. Dat geeft een goed gevoel.”

Wat zou je graag nog willen doen op werkgebied, welke uitdaging zou je nog willen aanpakken?
“Op dit moment wil ik de product expert worden die ik verwacht te zijn. De komende vijf jaar zie ik me dit werk wel doen. Daarna zou ik graag willen doorstromen naar bijvoorbeeld technische dienst. De toekomst zal het leren. Het kan ook best zo zijn dat ik er nog een keer 10 jaar aan vastplak. Want als je internationaal Field Service Engineer bent wil je ook niets anders meer.”


Meer weten over hoe het is om een Blue Fielder te zijn? Neem gerust contact met ons op of kom eens op de koffie.