Menu

Hoe Mikels internationale hart steeds sneller ging kloppen

Van automonteur en sleutelen aan industriële megamotoren naar een baan waarbij je de hele wereld over reist. Om een Blue Fielder te worden kun je verschillende wegen bewandelen. Mikel Bruijnen, 32 jaar en 4 jaar getrouwd met een Braziliaanse, wist al snel waar zijn passie lag en wilde zijn handen laten wapperen in meer landen dan alleen Nederland. Hij vertelt wat zijn trigger is geweest om in de field service en commissioning te gaan werken.

“Zo’n beetje alles wat met techniek te maken heeft vind ik interessant, al sinds mijn 16e toen ik automonteur was,” aldus Mikel. “Maar pas 8,5 jaar ben ik actief in field service en commissioning. De havo vond ik niks, allemaal te theoretisch en dus saai voor mij. De overstap naar mbo Autotechniek en Diagnosetechniek in de BBL leerweg was ideaal voor mij! Al gauw merkte ik dat ik echt gek was op het onderzoeken en oplossen van storingen, zowel mechanisch als elektrisch.

Mikel voor Rockefeller Center New York 

Helaas bleef dit vrij beperkt in mijn werk in de automobielbranche en ben ik via een vriend bij MWM (fabrikant van warmtekrachtkoppelingen) terechtgekomen. Een heel nieuwe wereld ging voor me open: sleutelen aan grote motoren tot 4,5 megawatt met een knots van een generator en een bonk elektronica. Na een half jaar zag mijn werkgever dat ik geknipt was om storingen te verhelpen. Hij gaf mij de kans om 4 jaar lang de hele Benelux door te rijden om storingen bij klanten op te lossen. De storingen werden steeds lastiger, maar dus ook steeds interessanter voor mij. Als ik niet op pad was voor storingen deed ik veelal herinbedrijfname van motoren en generatoren na revisies of grote reparatie en ook offshore op gasplatformen. Wat echt super gaaf was!”

Maar in de Benelux werken was niet genoeg, Mikel wilde meer. MWM vroeg hem of hij naar Rusland wilde voor inbedrijfname van 4 motoren van elk 4,5 megawatt.

“Mijn antwoord was volmondig ‘ja!’ Dat was het moment dat het balletje voor commissioning en internationaal werken aan het rollen kwam. In de 2,5 jaar erna heb ik nog een aantal internationale projecten in bedrijf genomen. Maar plots stopte MWM met het internationale werk en ging zich alleen nog maar concentreren op de Benelux...

Ik kon het niet verkroppen. Het reizen, het werk, de verschillende culturen, ik miste het allemaal. Voor mij een reden om op zoek te gaan naar een andere baan. Ik zat op dat moment midden in een hbo-opleiding Electrical Engineering en een overstap naar internationaal werken zou dan wel betekenen dat ik de opleiding zou moeten stoppen. Die keuze was niet makkelijk, maar voor mijn gevoel wel nodig.”

Mikel vond werk als Service Engineer bij Pentair Haffmans, wereldleider in CO2 terugwinning installaties bij bierbrouwerijen dat net in de groeiende markt van biogasupgrading was gestapt.

“Een voordeel: vanuit MWM had ik aardig wat ervaring met biogas, dus werd ik al gauw naar biogasprojecten gestuurd in Engeland, waar ik vier van dit soort projecten heb gedaan. Naast Service Engineer was ik supervisor van een team lassers en elektriciens. Dit was een zeer leerzame periode, waarbij het de uitdaging was om met een goede samenwerking ervoor te zorgen dat we de krappe deadlines haalden. Maar tussen ons gezegd; ik vond het veel leuker om zelf mijn handen te laten wapperen en uiteindelijk de installatie in bedrijf te nemen.

Intussen kreeg ik via LinkedIn praktisch elke week een bericht van een headhunter met zogenaamde interessante aanbiedingen die ik eigenlijk altijd afwimpelde. Tot een dag dat ik iets toegestuurd kreeg voor een International Commissioning Engineer bij Blue Fielders. Huh? Wat is Blue Fielders?”

Hoewel Mikel bij zijn toenmalige baan prima op zijn plek zat en niet actief op zoek was naar iets anders, vond hij Blue Fielders interessant genoeg om toch eens een kop koffie te drinken.

“Ik moet eerlijk zeggen dat ik in het begin een beetje sceptisch was, omdat ik nog nooit van Blue Fielders had gehoord en niet wist wat zij doen. Maar iets vertelde mij dat ik hier toch eens moest gaan praten. De rust en de openheid tijdens de gesprekken met Jochen hebben me uiteindelijk over de streep getrokken. Ik word Blue Fielder! Al gauw bood Blue Fielders me een baan als Software Commissiong Engineer bij Vanderlande.

Ik was eigenlijk meteen verkocht op het concept van Blue Fielders, om de mogelijkheid te hebben bij verschillende bedrijven te proeven en zo mijn ervaring en kennis verder uit te breiden. Het is een compleet andere tak van sport voor mij, met genoeg uitdagingen. Ik kijk er echt naar uit!”


En de toekomst?

“Wat de toekomst gaat brengen? Tja, wie weet. Ik hoop in ieder geval op korte termijn werk en privé beter te kunnen gaan combineren, zodat ik ook wat meer quality time heb met mijn vrouw, vaak genoeg op vakantie kan en meer kan gaan motorrijden, een van mijn andere passies. Ook zou ik graag weer mijn hbo-opleiding willen oppakken. Op langere termijn wil ik graag met mijn vrouw naar Brazilië verhuizen, waar zij is geboren en getogen. En vanuit daar de hele wereld over reizen voor werk. Ideaal!”